Mysiga och populära Manaltheeram



Det strömmar in bokningar för Ayurvedaresor i höst och vinter! Jättekul, många måste ha funderat över sommaren och bestämt sig för att slå till och åka iväg på sin första Pancha Karmakur  – eller kanske för  andra gången. Det är härligt att höra att allt fler vill lägga pengar och tid på sitt eget välmående tycker jag!



Det som är mest efterfrågat och bokat är mysiga Manaltheeram Ayurvedic Beach Resort  som ägs av Soma Group med lång erfarenhet av Ayurvedacenters i Kerala.
Det här är en charmig och mysig anläggning tycker jag (trots sin storlek med ett 80-tal bungalows) så får man en känsla av att den är intim och kompakt. Den ligger på en stor sluttande tomt strax ovanfår den milslånga breda stranden mot Arabiska Havet och Indiska Oceanen. Man är verkligen omgärdad av naturen; exotiska dofter, havets brus, fåglarnas sång och all färgprakt. Bara det är så helande!

Alla små runda bungalows (cottages) ligger inbäddade i en tropisk prunkande trädgård med bl.a. kokosnötspalmer, crouton och ringblommor. Det finns en kategori som heter Kerala Houses, lite större och byggda enligt Vastu Shastra (indisk feng shui), bekväma och möblerade med traditionella rustika trämöbler Keralas-style. Några har t o m luftkonditionering (ifs inte så bra vid ayurvedakur ). Standarden generellt är enkel men bra; det är rent, rustikt och basic (ingen TV, radio eller mysbelysning J) Här kan man slappa i sin hängmatta vid den lilla uteplatsen som hör till, efter behandlingarna.

På anläggningen finns dessutom en pool, ett litet bibliotek där man kan lånbyta böcker, en lite ”beauty salon” där man kan få enklare ansiktsbehandligar, fotvård och vaxning. En ayurvedashop erbjuder med böcker, lite ayurvediska medikamenter och souvenirer.  Ayurvedacentret och yogashalan ligger högst upp och har rätt fina funktionella ytor. Om vädret tillåter yogar man utomhus med havet i bakgrunden – otroligt mysigt! Här erbjuds förstås bra Ayurvedabehandlingar av ett team erfarna läkare och proffsiga terapeuter, alla med bakgrund i Somagruppen.

Personalen är (som oftast i Indien!) otroligt gullig och trevlig, här är de ju dessutom lite vana med västerländska gäster sen länge. Det ordnas föresläsningar, matlagningsdemos, uppträdanden med dans och kulturframträdanden för gästerna.

Restaurangen med utsikt över havet och trädgården serverar förstås  ayurvedisk kost serveras i form av buffet och specialmeny. Ibland serveras även grillad fisk och skaldjur mot tillägg.

Som gäst på Manaltheeram har möjlighet att äta och yoga på systerhotellet Somatheeram Ayurveda Beach Resort intill, inte så dumt med lite miljöomväxling emellanåt! Sjävklart har båda ställen Green Leaf-certifiering från myndigheterna.
Skillnaden mellan de två hotellen är att Somatheeram ligger på en brantare tomt (mer trappor) och har lite mer space mellan husen. Annars är grunden; koncepten desamma vad gäller Ayurvedan och yogan. Båda tillhör hursomhelst Keralas mest populära och erfarna centers!
Jag kan varmt rekommendera en blogg skriven av en nyligen hemkommen gästs (förstagångs) upplevelser från Manaltheeram:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar